CV Hazırlama Teknikleri


CV'niz, iş başvurusu yaparken kapıdan ilk adımı atmanıza yardımcı olacak bir araçtır.
Nasıl iyi bir özgeçmiş yazacağınızı öğrenin ve kendi kişisel pazarlama belgenize neleri ekleyeceğiniz konusunda ipuçları ve tavsiyeler alın. 

CV nedir?

Özgeçmiş anlamına gelen CV, iş başvurularında kullanılan bir belgedir. Yeteneklerinizi potansiyel işverenlere başarılı bir şekilde anlatmanızı ve eğitiminizi, becerilerinizi ve deneyimlerinizi özetlemenize olanak tanır. 

CV ne kadar uzun olmalıdır?

Standart bir CV, iki taraflı A4'ten daha uzun olmamalıdır.
 
Elbette, bu boyut herkese uymayabilir. Örneğin, minimum deneyime sahip veya yeni mezun olan birinin A4'ün yalnızca bir tarafını kullanması gerekebilir. Üst düzey rollerde yer alanlar veya son beş ila on yıl içinde çok fazla deneyim kazanmış veya birden fazla işte çalışmış kişiler için üç sayfalık bir özgeçmiş gerekebilir. Örneğin, bazı tıbbi veya akademik özgeçmişler, deneyiminize bağlı olarak daha uzun olabilir. Özgeçmişinizi kısa tutmak önemli olsa da, deneyiminizi az göstermekten de kaçınmalısınız.
 
Yer kazanmak için yalnızca eğitiminizin ve deneyiminizin ana noktalarını ekleyin. İlgili bilgilere bağlı kalın. Özgeçmişinizi düzenlemekte zorlanıyorsanız, kendinize belirli bilgilerin sizin değerinizi arttırıp arttırmadığını sorun. Eğer başvurduğunuz işle alakalı değilse silin, on yıl öncesinden eski bir detay ise sadece özetleyin.

CV'ye neler dahil edilmelidir?

İletişim bilgileri - Tam adınızı, ev adresinizi, cep telefonu numaranızı ve e-posta adresinizi ekleyin. Doğum tarihiniz önemsizdir ve oyunculuk veya mankenlik için başvuruda bulunmadıkça fotoğraf eklemeniz gerekmez.

Profil - Bir CV profili, temel niteliklerinizi vurgulayan ve kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olan kısa bir ifadedir. Genellikle bir CV'nin başında yer alır ve kariyer hedeflerinizi ifade ederken ilgili birkaç başarı ve beceriyi seçer. İyi bir özgeçmiş profili, başvurduğunuz sektöre odaklanır. 

Eğitim - Mesleki nitelikler de dahil olmak üzere önceki tüm eğitimleri listeleyin ve tarihlendirin. En yeniyi ilk sıraya yerleştirin. Yeterlilik türünü/notlarını ve tarihleri ​​ekleyin. Yalnızca ilgili olduğunda belirli kurs veya derslerden bahsedin.

İş deneyimi - Bahsettiğiniz her şeyin başvurduğunuz işle alakalı olduğundan emin olun ve iş deneyiminizi en yeniden başlayarak tarih sırasına göre listeleyin. İş unvanınızı, çalıştığınız şirketin adını, kuruluşta ne kadar süredir bulunduğunuzu ve temel sorumluluklarınızı ekleyin. Çok sayıda ilgili iş deneyiminiz varsa, bu bölüm eğitimden önce gelmelidir.

Beceriler ve başarılar - Burası, konuştuğunuz yabancı diller ve yetkin bir şekilde kullanabileceğiniz Bilişim Teknolojileri hakkında konuştuğunuz yerdir. Listelediğiniz temel beceriler işle alakalı olmalıdır. Mülakat sırasında iddialarınızı desteklemeniz gerekeceğinden yeteneklerinizi abartmayın. İşe özgü çok sayıda beceriye sahipseniz, becerilere dayalı bir özgeçmiş hazırlamalısınız.

İlgi Alanları - 'Sosyalleşme', 'sinemaya gitmek' ve 'okumak' işe alım görevlilerinin dikkatini çekmeyecektir. Bununla birlikte, ilgili ilgi alanları, kim olduğunuzun daha eksiksiz bir resmini sunmanın yanı sıra, size görüşmede konuşacak bir şey verebilir. Örneğin, gazeteci olmak istiyorsanız kendi blogunuzu yazdığınızı, satış yapmak istiyorsanız bir tiyatro grubunun parçası olduğuzu ve çevresel bir iş istiyorsanız iklim değişikliği aktivizmine dahil olduğunuzu belirtebilirsiniz. İlgili hobileriniz veya ilgi alanlarınız yoksa bu bölümü dışarıda bırakın.

CV Formatı
  • Belgeye 'özgeçmiş' veya 'CV' başlığı koymaktan kaçının. Bunun yerine adınızın başlık olarak kullanın.
  • Bölüm başlıkları özgeçmişinizi bölmek için iyi bir yoldur. Daha büyük (yazı tipi boyutu 14 veya 16) ve kalın yaparak dikkat çekmelerini sağlayın.
  • Comic Sans gibi yazı tiplerinden kaçının. Arial, Calibri veya Times New Roman gibi profesyonel, net ve okunması kolay bir şey seçin. Potansiyel işverenlerin CV'nizi okuyabildiğinden emin olmak için 10 ile 12 arasında bir yazı tipi boyutu kullanın. Tüm yazı tiplerinin ve yazı tipi boyutlarının baştan sona tutarlı olduğundan emin olun.
  • Her şeyi ters kronolojik sırayla listeleyin. Bu sayede, işe alım görevlisi önce çalışma geçmişinizi ve en son kazandığınız başarılarınızı ilk başta görür.
  • Madde işaretleri kullanarak kısa ve öz tutun. Bu tür bir CV düzeni, potansiyel işverenlerin CV'nizi gözden geçirmesine ve önce önemli bilgileri hızlı bir şekilde seçmesine olanak tanır.
  • Kaydederken belgeye bir ad verin - Yalnızca 'Belge 1' olarak kaydetmeyin. Belgenin başlığının profesyonel olduğundan ve 'John-Wick-CV' gibi sizi tanımladığından emin olun.
  • İş ilanı farklı bir şekilde belirtilmedikçe (örneğin, özgeçmişinizi ve ön yazınızı Word belgesi olarak vermenizi isteyebilir), herhangi bir makinede açılıp okunabilmesini sağlamak için bir .PDF dosya uzantısıyla kaydedin.
  • Özgeçmişinizi gönderiyorsanız, beyaz A4 kağıda yazdırın. Yalnızca bir yüzüne yazdırın ve özgeçmişinizi katlamayın, işe alım görevlisinin eline kırışık geçmesini istemezsiniz.

Unutmayın, istediğiniz zaman Kariyer Merkezinden CV hazırlama desteği alabilirsiniz!