Kişisel Gelişim

Kişisel gelişim potansiyelinize ulaşmanız için gerekli beceri ve nitelikleri geliştirmeniz ömür boyu devam eden bir süreçtir. Kişisel tatmininize, başarınıza ve mutluluğunuza katkıda bulunur. Birçok insan, kendilerini geliştirmek ve hedeflerine ulaşmak için yaşamları boyunca kişisel gelişim becerilerini pek çok biçimde güçlendirmeye çalışırlar. Kişisel gelişiminizi güçlendirmek için eğitim alabilir, bir akıl hocasının yönledirmesi başvurabilir veya kendi kendinize çeşitli yollar bulabilirsiniz. 

Kişisel gelişim becerileri neden önemlidir?

Kişisel gelişim becerileri önemlidir çünkü hedeflerinize yönelik kişisel ve profesyonel gelişim için stratejik ve taktik planlar oluşturmanıza olanak tanır. Kişisel gelişim becerilerinizi geliştirmek, bunları doğal olarak günlük rutinlerinize dahil etmek ve şu amaçlarla kullanmak için yardımcı olabilir:

Kişisel ve kariyer hedeflerinize ulaşmak
Kariyerinizde ilerlemek
Güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi geliştirmek
Kendini daha iyi tanımak

Kişisel gelişim becerilerine örnekler

Kişisel gelişim becerileri, zaten sahip olduğunuz veya eğitim ve öğretim yoluyla kazanabileceğiniz özellikler veya nitelikler olabilir. Bireyler, amaçlarına bağlı olarak farklı kişisel gelişim becerilerine değer vereceklerdir. Aşağıda kişisel gelişimi kolaylaştırmak için insanların yaygın olarak uyguladığı bazı becerilere örnekler bulabilirsiniz:

İletişim
Kişilerarası İlişki
Organizasyon
Problem çözme
Özgüven
Uyum yeteneği
Dürüstlük
İş ahlakı
Liderlik

İletişim
İletişim, konuşma, yazma ve dinleme yeteneğinizi içerir. Bu becerilerle, başkalarının ne söylediğini ve hissettiğini anlayabilirsiniz. Ayrıca kendi fikir ve duygularınızı en etkin şekilde aktarabilirsiniz. İyi iletişimciler, olumlu ve duruma uygun bir ton kullanarak net ve kendinden emin bir şekilde konuşabilirler.

Kişilerarası İlişki

İnsan becerileri veya sosyal beceriler olarak da adlandırılan kişilerarası beceriler, diğer insanlarla girdiğimiz etkileşimlere verdiğimiz  sözlü ve sözlü olmayan davranışlar ve tepkilerdir. Sosyal durumlarda ilişki kurma ve başkaları üzerinde izlenim bırakma yeteneğinizi etkilerler.

Organizasyon

Organizasyon becerileri, fiziksel ve dijital alanlarınızın düzeninin yanı sıra planlama, zamanlama ve önceliklendirme yeteneğinizi içerir. İyi bir organizasyon zamandan tasarruf etmeye, yanlış iletişimi önlemeye ve verimliliği artırmaya yardımcı olabilir.

Problem çözme

Problem çözme, zorlu veya şaşırtıcı durumlarla başa çıkma yeteneğinizdir. İyi problem çözücüler, engellerle karşılaştıklarında sakin kalabilir ve en iyi çözümü bulmak için tüm seçeneklerini değerlendirebilir.

Özgüven

Kendine güven, yeteneklerinize, eylemlerinize ve kararlarınıza olan inançtır. Kendinize güveniyorsanız, iddialı hedefler peşinde koşma, yeni şeyler deneme ve başarabileceğinize inanma olasılığınız daha yüksek olabilir.

Uyum yeteneği

Uyum yeteneği, yeni şeylere hızlı ve kolay bir şekilde uyum sağlama yeteneğinizdir. Değişimi iyi idare eden insanlar genellikle çeşitli kişilikle sahip insanlarla iyi geçinir ve her ortamda başarılı olur. Ayrıca şaşırtıcı durumlarda sakin kalabilirler.

Dürüstlük

İnsanlar dürüst ve değerlerinin arkasında duranlara güvenme eğilimindedir. Dürüstlük, doğru olanı yapmak ve zorluklar getirse bile doğruyu söylemek demektir. Dürüstlüğe sahip olmak, iyi bir itibara ve ilerleme fırsatlarına yol açabilir.

İş ahlakı

İş ahlakı sadece çok çalışmayı değil, aynı zamanda güvenilirlik, sorumluluk, kalite, kararlılık ve disiplini de içerir. İyi iş etiğine sahip insanlar, üretken olma ve olumlu bir tutuma sahip olma eğilimindedir.

Liderlik

Liderlik, insanlara rehberlik etme yeteneğidir. İyi liderler başkalarını motive edebilir ve ortak bir hedefe ulaşmalarına yardımcı olabilir. Güven inşa ederler ve moralleri yükseltirler.

 

Kişisel gelişiminin için yardım almak istersen Kariyer Merkezini ziyaret edebilirsin.