İş Görüşmesi Teknikleri

İŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN 13 İPUCU: NASIL HARİKA BİR İZLENİM BIRAKIRSIN

1. Şirketi ve görüşmecilerinizi araştırarak başlayın.
Görüşme yaptığınız şirket hakkında önemli bilgileri anlamak, görüşmenize güvenle girmenize yardımcı olabilir. Şirketin web sitesini, sosyal medya gönderilerini ve son basın bültenlerini incelemek, şirketin hedeflerinin ve sizin geçmişinizin nasıl mükemmel bir uyum sağlayacağını anlatmanızı kolaylaştıracaktır.
 
2. Genel görüşme sorularına vereceğiniz yanıtların alıştırmasını yapın. Sık sorulan sorulara cevaplarınızı önceden hazırlayın.
             
  • “Bana kendinizden bahsedin ve şirketimizde bu rolle neden ilgileniyorsunuz?”

Bu soruya karşılık, sizden beklenen kim olduğunuzu ve şirkete ne gibi değer katacağınızı hızlı bir şekilde aktarmanızdır.

3. İş tanımını tekrar okuyun. Çıktı alıp ve işverenin aradığı belirli becerilerin altını çizmeye başlamak isteyebilirsiniz. Bu gereksinimlerle uyumlu geçmiş ve mevcut çalışmalarınızdan örnekler düşünün.

4. Alıştırma yapmak için bir arkadaşınızdan yardım isteyin. Cevaplarınızı yüksek sesle uygulamak, hazırlanmanın inanılmaz derecede etkili bir yoludur. Cevaplarızı yüksek sesle kendinize söyleyin veya bir arkadaşınızdan soru ve cevapları gözden geçirmenize yardım etmesini isteyin. Verdiğiniz cevaplara alıştıkça özgüven kazandığınızı göreceksiniz.

5. Çalışmalarınızdan örneklerle hazırlıklı olun. Görüşme sırasında, muhtemel pozisyonla ilgili olarak tamamladığınız belirli işler hakkında sorular sorulacaktır. İş tanımını gözden geçirdikten sonra, geçmiş işlerde veya gönüllü pozisyonlarda yaptıklarınız düşünün ve bu işlerde ne gibi deneyimler elde ettiğinizi gösterin.

6. Harika bir ilk izlenim bırakın. Küçük şeyleri unutmayın; ayakkabılarınızı parlatın, tırnaklarınızın temiz ve düzenli olduğundan emin olun. Giysilerinizde delik, leke, evcil hayvan kılı, vs. olup olmadığını kontrol edin. Kendinden emin bir beden dili kullanın ve görüşmenin başından sonuna kadar gülümsemeye özen gösterin.

7. Karşılaştığınız herkese saygılı davranın. Buna yoldaki ve otoparktaki insanlar, güvenlik personeli ve ön büro personeli dahildir. Tanımadığınız herkese işe alım müdürü gibi davranın. Potansiyel işvereniniz herhangi birinden geri bildirim isteyebilir.

8. Görgü kuralları ve beden diline özen gösterin. Binaya girdiğiniz andan itibaren kendinize güvenen, erişilebilir bir beden dili kullanın. Omuzlarınız geride olacak şekilde oturun veya dik durun. Görüşmeden önce, derin bir nefes alın ve kaygı duygularını yönetmek ve özgüveni teşvik etmek için yavaşça nefes verin. Görüşmeyi yapan kişi, el sıkışma başlatmak için önce elini uzatmalıdır. Ayağa kalk, kişinin gözünün içine bak ve gülümse. İyi bir el sıkışma sıkı olmalı, ancak diğer kişinin parmaklarını ezmemelidir.

9. Özgünlüğünüz ve pozitifliğinizle onları kazanın. Görüşme sırasında samimi olmak, işverenlerin sizinle kolayca iletişim kurmasına yardımcı olabilir. Gülümseme ve iyimser vücut dili ile pozitiflik göstermek, görüşmenin keyifli ve yapıcı olmasına yardımcı olabilir.

10. Sorulan sorulara doğru yanıt verin. Becerilerinizi ve başarılarınızı süslemek cazip gelse de, görüşmeciler dürüstlüğü önemli ve saygın bulur. Güçlü yönlerinize ve geçmiş niteliklerinizin sizi pozisyon için neden benzersiz bir aday hale getirdiğine odaklanın.

11. Cevaplarınızı becerilerinize ve başarılarınıza bağlayın. Cevapladığınız herhangi bir soruda, elde ettiğiniz çözüm ve sonuçların örneklerini sunarak geçmişinizi işle ilişkilendirmeniz önemlidir. İş tanımında listelenen gereksinimleri karşılamak için her fırsatı kullanın.

12. Cevaplarınızı kısa ve öz tutun. Her işe alım yetkilisi ile geçireceğiniz zaman sınırlıdır, bu nedenle konudan konuya atlayın ve konu dışına çıkmayın. Cevaplarınızı önceden çalışmak ve alıştırma yapmak, odaklanmanıza yardımcı olabilir.

13. Önceki işverenleriniz hakkında olumsuz konuşmayın. Şirketler, zor durumların üstesinden gelen problem çözücüleri işe almak ister. Mevcut işinizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, bu deneyimden ne kazandığınız ve daha sonra ne yapmak istediğiniz hakkında konuşmaya odaklanın.

14. Sonraki aşamaların neler olduğunu sorun. Görüşmenizden sonra, bir sonraki aşamadane beklemeniz gerektiğini görüşmecinize, işe alım müdürünüze veya işe alım görevlisine sormanız uygun olacaktır.
İş görüşmeleri hakkında yardım ve rehberlik almak için Kariyer Merkezine başvurabilirsin.